Mesised road

Road on valitud „Eesti meeraamatust“.

Maguskartulid ja porgandid (4-6 inimesele) 

Antud küpsetusviisi puhul saadakse tulemuseks väga maitsvad juurviljad, mida võib pakkuda lisandina grillkana juurde või serveerida eelroana, jogurtikastme ja sooja leivaga.

500 g värskeid porgandeid

500 g maguskartulit (bataat)

1 tl peeneks jahvatatud köömneid

1 tl jahvatamata köömneid

75 g võid (3sl)

1 sl oliivõli

2-3 sl vedelat mett

2 sl värsket peterselli või hästi peeneks hakitud koriandri lehti

Tükelda porgandid ja bataadid suurteks viiludeks. Keeda neid 4-5 minutit vähese soolaga maitsestatud vees. Nõruta sõelal, sega kokku mesi, või, õli, maitseained (2 sl segu jäta roa niisutamiseks küpsemise ajal) ja nõrutatud köögivili. Aseta ajupotti ja küpseta 15-20 min 200 kraadi juures. Kuldpruuni jume saavutamiseks pintselda rooga enne valmimist paar korda ülejäänud mee, või, õli ja maitseainete seguga.

Raputa küpsed köögiviljad üle hakitud rohelise peterselli või koriandrilehtedega ja serveeri.

Mee-kaneelisai „Eesti meeraamat“ 

Tainas:

3,5-4 kl nisujahu

2 kl täisterajahu

4 sl mett

1 väike pakk pärmi (1 sl)

0,5 kl oliivõli

1 apelsini mahl

2 mandariini mahl

1 tl küpsetuspulbrit

1 sl peenestatud metsapähkleid

1 tl kaneeli

0,5 tl jahvatatud nelki

0,5 tl soola

1 kl leiget vett

Katteks:

1 sl mett

1 sl võid

1 sl kaneeli

Sega mõlemad jahud ja küpsetuspulber. Tee jahu sisse süvend, kuhu vala mees lahustatud pärm koos ülejäänud ainetega (vesi, mahl, õli, pähklid, maitseained). Sõtku tainas koralikult läbi ja kata niiske rätiga, lase soojas kerkida. Määri rasvainega kaks piklikku saiavormi, pane poolenisti taignat täis, kata riidega ja lase veel kerkida.

Saiakatte valmistamine:

Sega väikeses nõus soe või, mesi ja kaneel. Määri kerkinud sai pealt ja pane 20 minutiks 180 kraadi juures ahju. Määri võiet küpsemise ajal veel 2-3 korda.

Meevõi

100 g mett

200 g võid

Veidi sidrunimahla

Pane tahke mesi potti ja soojenda, kuni see vedeldub (mitte üle 40 kraadi). Võta mesi tulelt, sega juurde või ja sidrunimahl, serveeri küpsiste või millegi muu maitsvaga.

Täidisega ahjuõunad

8 talveõuna

Täidis:

4 sl kaerahelbeid

2 sl peenestatud, röstitud pähkleid

3-4 sl mett

1 sl kaneeli

1 sl võid

Kaste.

1 kl valget veini

3 sl mett

Veidi suhkrut

1 tl kaneeli

3-4 sl peenestatud röstitud pähkkleid

1 pits Vana Tallinna likööri

Sega kõik ained kokku ja kuumuta kergelt läbi. Võta õunasüdamikud välja ning täida täidisega. Küpseta õunu ahjus 175 kraadi juures 20 minutit. Jälgi, et õunad liialt ei laguneks. Serveeri koos kastmega, soovi korral lisa ka vahukoort.

Meevaht 

400 g kohupiimapastat

0,5 kl mett

2 sl suhkrut

3 munakollast

75 g võid

200 ml vahukoort

Vahusta munakollane suhkru ja meega, pidevalt vahustades lisa või, vahukoor ja kohupiimapasta. Vahtu võib kasutada isetehtud kookide ja tortide valmistamiseks või serveerida puuviljadega.

Leivasupp meega

4 viilu musta leiba

0,5 l leivakalja

1 sl võid

2 klaasi piima

3-4 sl mett

Pruunista leivatükid kergelt ahjus, siis keeda ja suru läbi sõela. Lisa mesi, leivakali ja kuumuta pidevalt segades keemiseni, lõpuks lisa või. Serveeri kuumalt või külmalt koos piimaga.

Mesine puuviljasalat 

2 greipi

2 õuna

2 apelsini

0,4 kl vedelat mett

Viiluta kooritud greip, apelsin ja õunad sektoriteks. Vala lõikudele vedel mesi ja sulge nõu kaanega. Pane pooleks tunniks külma seisma.