Road on valitud „Eesti meeraamatust“.
Maguskartulid ja porgandid (4- 6 inimesele)
Antud küpsetusviisi puhul saadakse tulemuseks väga maitsvad juurviljad, mida võib pakkuda lisandina grillkana juurde või serveerida eelroana, jogurtikastme ja sooja leivaga.
500 g värskeid porgandeid
500 g maguskartulit (bataat)
1 tl peeneks jahvatatud köömneid
1 tl jahvatamata köömneid
75 g võid (3sl)
1 sl oliivõli
2-
2 sl värsket peterselli või hästi peeneks hakitud koriandri lehti
Tükelda porgandid ja bataadid suurteks viiludeks. Keeda neid 4-
Raputa küpsed köögiviljad üle hakitud rohelise peterselli või koriandrilehtedega ja serveeri.
Mee- kaneelisai „Eesti meeraamat“
Tainas:
3,5-
2 kl täisterajahu
4 sl mett
1 väike pakk pärmi (1 sl)
0,5 kl oliivõli
1 apelsini mahl
2 mandariini mahl
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl peenestatud metsapähkleid
1 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud nelki
0,5 tl soola
1 kl leiget vett
Katteks:
1 sl mett
1 sl võid
1 sl kaneeli
Sega mõlemad jahud ja küpsetuspulber. Tee jahu sisse süvend, kuhu vala mees lahustatud pärm koos ülejäänud ainetega (vesi, mahl, õli, pähklid, maitseained). Sõtku tainas koralikult läbi ja kata niiske rätiga, lase soojas kerkida. Määri rasvainega kaks piklikku saiavormi, pane poolenisti taignat täis, kata riidega ja lase veel kerkida.
Saiakatte valmistamine:
Sega väikeses nõus soe või, mesi ja kaneel. Määri kerkinud sai pealt ja pane 20 minutiks 180 kraadi juures ahju. Määri võiet küpsemise ajal veel 2-
Meevõi
100 g mett
200 g võid
Veidi sidrunimahla
Pane tahke mesi potti ja soojenda, kuni see vedeldub (mitte üle 40 kraadi). Võta mesi tulelt, sega juurde või ja sidrunimahl, serveeri küpsiste või millegi muu maitsvaga.
Täidisega ahjuõunad
8 talveõuna
Täidis:
4 sl kaerahelbeid
2 sl peenestatud, röstitud pähkleid
3-
1 sl kaneeli
1 sl võid
Kaste.
1 kl valget veini
3 sl mett
Veidi suhkrut
1 tl kaneeli
3-
1 pits Vana Tallinna likööri
Sega kõik ained kokku ja kuumuta kergelt läbi. Võta õunasüdamikud välja ning täida täidisega. Küpseta õunu ahjus 175 kraadi juures 20 minutit. Jälgi, et õunad liialt ei laguneks. Serveeri koos kastmega, soovi korral lisa ka vahukoort.
Meevaht
400 g kohupiimapastat
0,5 kl mett
2 sl suhkrut
3 munakollast
75 g võid
200 ml vahukoort
Vahusta munakollane suhkru ja meega, pidevalt vahustades lisa või, vahukoor ja kohupiimapasta. Vahtu võib kasutada isetehtud kookide ja tortide valmistamiseks või serveerida puuviljadega.
Leivasupp meega
4 viilu musta leiba
0,5 l leivakalja
1 sl võid
2 klaasi piima
3-
Pruunista leivatükid kergelt ahjus, siis keeda ja suru läbi sõela. Lisa mesi, leivakali ja kuumuta pidevalt segades keemiseni, lõpuks lisa või. Serveeri kuumalt või külmalt koos piimaga.
Mesine puuviljasalat
2 greipi
2 õuna
2 apelsini
0,4 kl vedelat mett
Viiluta kooritud greip, apelsin ja õunad sektoriteks. Vala lõikudele vedel mesi ja sulge nõu kaanega. Pane pooleks tunniks külma seisma.